Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń waniliowy z malinami i sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Budyń

mleko 500 ml
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropli

Sos malinowy

maliny świeże 100 g
cukier 25 g

Dodatkowo

maliny świeże ok. 100 g
rurki wafelkowe do dekoracji

Porada

Zamiast aromatu waniliowego warto użyć świeżej laski wanilii.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń waniliowy z malinami i sosem

Mleko dobrze mieszamy z cukrem, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i aromatem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje.

Połowę budyniu rozkładamy do naczyń, na nim układamy maliny (4 pozostawiamy do dekoracji), na maliny wykładamy resztę budyniu.

Maliny na sos zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż się rozgotują i utworzą dość gęsty sos. Polewamy nim wierzch budyniu.

Dekorujemy pozostałymi malinami, rurkami waflowymi i miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.11.2016 17:49
pyszny deser
asiatok 17.11.2016 12:46
Cudowności!
Mniam 17.11.2016 11:13
To ja zabieram taki słoiczek na deser :)
jan_mag 17.11.2016 10:52
Bardzo apetyczny
jagoda5913 17.11.2016 10:19
fajny deser
Beatris 17.11.2016 09:58
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę, pycha :)
Ewelina1991 17.11.2016 08:52
pyszny deser
Krystyna32 17.11.2016 08:02
apetyczny deser
Wafelek2601 16.11.2016 22:52
Świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak