Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 350 g
mleko 3,2% 1 litr
masło 2-3 łyżki
cukier waniliowy domowy do smaku
porzeczki czarne
jagody
borówka amerykańska
miód płynny
migdały zmielone 50 g

Porada

Deser można podać w temp. pokojowej lub po schłodzeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką

Kroki postępowania

1
Ugotować do miękkości ryż z mlekiem i dużą szczyptą soli. Zmiksować i dodać masło oraz cukier waniliowy - mieszać do rozpuszczenia. Budyń podzielić na trzy części.
Krok 1 - Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką foto
2
Do pucharków nałożyć warstwę budyniu ryżowego i ułożyć na nim smażone czarne porzeczki ze słoiczka.
Krok 2 - Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką foto
3
Drugą część budyniu wymieszać z rozgniecionymi jagodami i ułożyć drugą warstwę. Posypać jagodami i polać niewielką ilością miodu.
Krok 3 - Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką foto
4
Do trzeciej porcji budyniu ryżowego dodać mielone migdały (mogą być też płatki migdałowe) - dokłądnie wymieszać i wyłożyć ostatnią warstwę do pucharków.
Krok 4 - Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką foto
5
Wierzch ozdobić jagodami i borówkami.
Krok 5 - Budyń ryżowy z czarną porzeczką, jagodą i borówką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.08.2017 11:38
bardzo smaczny deserek : )
w mojej kuchni 21.08.2017 20:36
taki budyń chętnie zjem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak