budyń pomarańczowy

budyń pomarańczowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    2,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sok pomarańczowy

    3/4 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    1/2 sztuki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 szklanki mleka gotujemy z sokiem pomarańczowym oraz skórką otartą z 1/2 pomarańczy i cukrem waniliowym. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrabiamy obydwa rodzaje mąki. Kiedy mleko z pomarańczami zacznie się gotować wlewamy mączną zawiesinę i mieszamy. Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Opcjonalnie można budyń dosłodzić według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 20.03.2015 13:26
z chęcią spróbowałabym tego budyniu :)
Grazyna0211 09.02.2015 08:35
bardzo apetyczny
W poszukiwaniu inspiracji 08.02.2015 20:32
Mniam ;) Wygląda pysznie.
Seba 08.02.2015 12:53
bardzo dobry
Wacław 08.02.2015 11:27
Pyszny deser !
caralajna 07.02.2015 21:39
fajny smak budyniu
wyattearp 07.02.2015 18:22
świetnie wygląda
Aleksandra/Olcia 07.02.2015 17:38
ooo mniam mniam
Renataj 07.02.2015 16:47
Taki budyń z naturalnych składników to ja zawsze chętnie skonsumuję:)
IwonaDD 07.02.2015 16:36
piękny kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat