Przepis i sposób przygotowania na: Budyń mandarynkowy
Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką do cytrusów. Odlej pół szklanki, dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko a kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj. Przelej do pucharków.
Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się gęsty. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego.
Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam i zrobiłam gęsty sos. Do budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy.