Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń kokosowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 500 ml
cukier 3 łyżki
masło 1 czubata łyżka
wiórki kokosowe 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń kokosowy.

W niedużym garnuszku zagotowałam niecałą ilość mleka(mniej więcej 400ml, około 100 ml odlałam)z cukrem,masłem i wiórkami.W osobnym pojemniku odlane wcześniej mleko wymieszałam z mąkami i żółtkami.Gdy mleko w garnuszku zaczęło wrzeć i masło w nim było już rozpuszczone przelałam do garnka mieszaninę mąki,żółtek i mleka z pojemnika.Całość zamieszałam i chwilkę gotowałam jeszcze na niedużym płomieniu.Po ugotowaniu budyń przełożyłam do miseczki i obsypałam jeszcze nieco po wierzchu wiórkami kokosowymi.Z tej porcji składników wychodzi jedna wielka porcja lub dwie mniejsze,ale też sycące i odpowiednie,porcje budyniu.

Budyń wyszedł dość gęsty o intensywnym żółtym kolorze za sprawą żółtek.Jest bardzo sycący.Wiórki przyjemnie w nim chrupią.Jeśli ktoś preferuje budyń w wersji rzadszej może dodać mniej mąki,stanie się on wtedy bardziej lejący,natomiast mi taka jego sztywniejsza konsystencja bardzo odpowiadała.Taki budyń to świetna słodkość dla osób lubiących kokosowe pyszności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 22.01.2014 07:48
Smaczny ten budyń :)
sasanka 21.01.2014 17:37
Klasyczny budyń w niespotykanym w sklepach smaku :) ja nigdy nie widziałam kokosowego :) fajny pomysł na krem
krystyna330 21.01.2014 13:16
ale smakołyki :-))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak