Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń jaglany z czereśniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 300 g
miód 1 lyzeczka
banan 2 szt
mleko 50 g
kasza jaglana ugotowana na mleku 300g
złote siemię lniane 1 czubata lyzeczka
ksylitol 1 lyzeczka
sok z cytryny 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń jaglany z czereśniami

Kroki postępowania

1


Czereśnie umyć, wydrylować, wymieszać z miodem i dusić aż zmiękną i lekko odparują. Wystudzić.
Krok 1 - Budyń jaglany z czereśniami foto
2

Banany obrać ze skórki, połamać i wrzucić do rondelka, wlać mleko, zmiksować blenderem.
Krok 2 - Budyń jaglany z czereśniami foto
3

Dodać kaszę jaglaną (ja 2-3 razy w tygodniu gotuję pełny garnek i zużywam do różnych potraw, ta kasza była ugotowana na mleku).
Krok 3 - Budyń jaglany z czereśniami foto
4

Siemię lniane zmiksować w młynku do kawy (lub specjalnym do ziaren), wsypać do rondelka.
Krok 4 - Budyń jaglany z czereśniami foto
5
Zmiksować całość na gładki krem.

Doprawić do smaku ksylitolem (dla nas wystarczyła łyżeczka, banany były mocno dojrzałe) i sokiem z cytryny.
Krok 5 - Budyń jaglany z czereśniami foto
6

Budyń nałożyć do pucharków, dodać po 2 łyżki miodowych czereśni i podawać od razu lub po schłodzeniu
Krok 6 - Budyń jaglany z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 18.07.2016 11:38
Apetyczny pomysł:)
Mniam 18.07.2016 11:06
Pyszności! Uwielbiam kaszę jaglaną :)
bietka 18.07.2016 10:56
smaczny budyń :)
wwwiolka 17.07.2016 23:03
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 17.07.2016 20:25
Bardzo fajny i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak