Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z powidłami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
drożdże świeże 20 gramów
mleko 1 szklanka
masło 100 gramów
jajko 1
sól
skórka z cytryny
powidła śliwkowe
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z powidłami

Kroki postępowania

1
Podgrzewamy mleko, rozdrabniamy drożdże i rozrabiamy je w mleku wraz z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
Krok 1 - Buchty z powidłami foto
2
Odstawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Buchty z powidłami foto
3
Gdy nam zaczyn urośnie dodajemy mąkę i miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli i jajko, a także startą skórkę z połowy cytryny.
Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę.
Krok 3 - Buchty z powidłami foto
4
Ciasto możemy rozwałkować lub podzielić od razu na kuleczki o jednakowych rozmiarach.
Foremkę smarujemy masłem.
Do każdego kawałka ciasta wkładamy w środek łyżeczkę powideł i zagniatamy kulkę.
Krok 4 - Buchty z powidłami foto
5
Układamy ulepione kulki w naczyniu. Powinny się stykać ze sobą.
Odstawiamy pod przykryciem na czas gdy buchty powiększą swoją objętość.
Krok 5 - Buchty z powidłami foto
6
Przed samym pieczeniem można je posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, aż się zarumienią.
Buchty można posypać cukrem pudrem.
Obrywa się dłońmi i je ;)
Smacznego :)
Krok 6 - Buchty z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 05.01.2015 08:56
bardzo smaczne buchty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak