Buchty z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    50 g
  • mleko

    150 ml
  • drożdże

    3 dag
  • cukier drobny

    40 g
  • aromat waniliowy

  • żółtko jaja

    1 szt.

Nadzienie

  • jagody

    300 g
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko pogrzać, dodać 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Odstawić aż będą aktywne. Pozostałe składniki wyrobić na gładkie ciasto i na końcu dodać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jagody zagotować z cukrem do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Podzielić ciasto na równe porcje, rozwałkować na grube placuszki, nakładać jagody, zawijać i układać obok siebie sklejonym do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec przez 30 min. w temp. 180 st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.09.2014 16:32
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat