Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 50 g
mleko 150 ml
drożdże 3 dag
cukier drobny 40 g
aromat waniliowy
żółtko jajek 1 szt.

Nadzienie

jagody 300 g
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z jagodami

Mleko pogrzać, dodać 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Odstawić aż będą aktywne. Pozostałe składniki wyrobić na gładkie ciasto i na końcu dodać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jagody zagotować z cukrem do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Podzielić ciasto na równe porcje, rozwałkować na grube placuszki, nakładać jagody, zawijać i układać obok siebie sklejonym do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec przez 30 min. w temp. 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.09.2014 16:32
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak