Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty maślane z konfiturą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 125 ml
żółtko jajek 2 szt.
drożdże świeże 2 dag
cukier ¾ szklanki
masło 8 dag
mąka pszenna 2 szklanki
konfitura własnej roboty z truskawek lub i

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty maślane z konfiturą

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, wbić żółtka, wlać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Dokładnie wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku, wkładać nadzienie i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawać z kakao lub kawą zbożową z mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.05.2017 19:06
pyszne na śniadanie :)
dodi 25.05.2017 14:33
mniam, mniam
Diana Rusiłowicz 25.05.2017 11:35
Ale pyszna propozycja!
Mniam 25.05.2017 11:11
Z przyjemnością zjadłabym takie na śniadanie, wyglądają bardzo apetycznie :)
gusia1000 25.05.2017 00:28
Swojskie są najlepsze.
IKrakowianka 24.05.2017 23:26
idealne na śniadanie :)
anka1988 24.05.2017 21:22
pyszne do kawki
wwwiolka 24.05.2017 21:08
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 24.05.2017 18:30
mnaim,apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak