Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
drożdże 2 dag
cukier 6 dag
cukier waniliowy 1 szt
aromat waniliowy 1 szt
mleko ciepłe 200 ml
masło 8 dag
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
masło 5 dag/do smarowania
papier do pieczenia
krem czekoladowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, wlać 10 ml ciepłego mleka, wsypać 10 dag maki, staranie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie żółtka wymieszać z roztopionym masłem(8 dag) i dodać do rozczynu. Ciasto połączyć z resztą mleka, mąki, cukrami, aromatem i szczyptą soli.
Krok 1 - Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym foto
2
Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym foto
3
Na stolnicy posypanej mąka uformować z ciasta wałek, spłaszczyć i urywać ręką porcje takie jak na pączki i nakładać krem.
Krok 3 - Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym foto
4
Zlepiać i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (stroną sklejenia do dołu) posmarować roztopionym masłem.
Krok 4 - Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym foto
5
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 20 minut.
Krok 5 - Buchty drożdżowe z kremem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 17.06.2016 23:54
buchty, dawno ich nie piekam
ania2610 10.06.2016 14:04
bardzo lubię, wyciągam rękę po jedną :)
norweska20 09.06.2016 23:52
chętnie bym zjadła
Łukasz15 09.06.2016 22:54
Są przepyszne.
Urszula Świeca 09.06.2016 22:10
Wspaniałe pieczywo.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak