Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchta drożdżowa z rodzynkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
drożdże 20 g
cukier 2 łyżki
mąka 0,5 kg
jajko 2 szt
masło 50 g
sól szczypta
rodzynki 50 g
białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Buchta drożdżowa z rodzynkami

1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone, przestudzone masło oraz rodzynki. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.

2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki (wym. 11cmx35cm). Ciasto smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.06.2016 11:12
taką to ja lubię;)
ania2610 21.06.2016 15:04
pycha - uwielbiam ciasta drożdżowe :)
gusia1000 21.06.2016 14:24
Dobre ciasto.
bietka 21.06.2016 13:52
prosto, szybko i bardzo smacznie :)
IKrakowianka 20.06.2016 23:27
Przepyszne
Wafelek2601 20.06.2016 22:12
Pyszności.
Babeczka35 20.06.2016 22:04
Pyszna drożdżówka.
Iwusia 20.06.2016 21:53
oo jak dawno jej nie jadłam :)
Wiktoria29 20.06.2016 21:45
jakie puszyste i apetyczne
Skotka 20.06.2016 21:45
Pyszne drożdżowe ciasto:)
MAR3STA 20.06.2016 21:18
Pyszne ciasto
kd045 20.06.2016 20:43
mmmm wygląda apetycznie
mirosława4 20.06.2016 20:28
apetyczna wygląda jak drożdżówa mojej mamy :)
KORAL 20.06.2016 19:41
Uwielbiam takie drożdżowe ciasta
agnieszka214 20.06.2016 19:07
Lubię pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak