Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bûche de Noël, czyli pień drzewa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
mąka 0,5 sztuki
aromat 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY

czekolada gorzka 100 g
serek mascarpone 250 g

POLEWA

margaryna 50 g
mleko 4 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
kakao 5 łyżek

DODATKOWO

ozdoby z opłatka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bûche de Noël, czyli pień drzewa

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C.
Krok 1 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
2
Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
3
Roladę delikatnie rozwijamy i przygotowujemy krem.
Krok 3 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
4
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady.
Krok 4 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
5
Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie zwijamy.
Krok 5 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
6
Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 6 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
7
Gotową polewą polewamy roladę. Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy wzorek przypominający korę drzewa.
Krok 7 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto
8
Dekorujemy za pomocą listków z opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!
Krok 8 - Bûche de Noël, czyli pień drzewa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.12.2015 21:49
ciekawie wyglada
Renataj 28.06.2015 21:49
Prezentuje się wspaniale, warto wypróbować.
caralajna 25.08.2014 13:49
słyszałam o tym cieście, brzmi pysznie
Beata23 21.08.2014 08:28
pyszne ciasto
gacopierz23 12.08.2014 21:39
ciekawa nazwa
adelajda 19.07.2014 09:29
Super ciacho
magduś83 28.06.2014 14:53
spotkałam taki przepis w książce Julii Child i ju wtedy zwrócił moją uwagę, ale ten widok wprost mnie zachwycił :))
Seba 16.06.2014 07:30
bardzo smaczne
gibli 08.06.2014 08:55
świetne ciacho)) fajny przepis))
olkaaa 04.06.2014 07:44
świetny przepis
erym 01.06.2014 14:18
oki, to ja juz wiem skad u Ciebie ta papryczka, swietny przepis...
alaaa 17.05.2014 10:32
ciekawe ciasto, musi smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak