Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
mąka 0,5 szklanki
aromat 0,5 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY

czekolada gorzka 100 g
serek mascarpone 250 g

POLEWA

margaryna 50 g
mleko 4 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
kakao 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto
2
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady. Roladę delikatnie rozwijamy.
Krok 2 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto
3
Roladę smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie delikatnie zwijamy.
Krok 3 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto
4
Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 4 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto
5
Gotową polewą polewamy roladę.
Krok 5 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto
6
Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy wzorek przypominający korę drzewa. Dekorujemy za pomocą listków z opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!
Krok 6 - Bûche de Noël, czyli czekoladowy pień drzewa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak