Bucatini all'Amatriciana bianca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    500 g (bucatini)
  • oliwa

    4 łyżki
  • papryczka chili

    1 szt
  • boczek surowy

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • parmezan

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
W międzyczasie rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy posiekaną papryczkę i pokrojony w kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 27.05.2015 09:47
wspaniale się prezentuje, zapowiada się niezwykle smacznie ;)
Kuchnia Marty 27.05.2015 08:40
Uwielbiam takie makarony! Fajny pomysł z tym boczkiem :)
Futka 27.05.2015 08:36
wspaniałe, smakowite i aromatyczne połączenie :)
olkaaa 27.05.2015 08:09
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat