Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

<b>Tofu</b> domowe klasyczne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko sojowe 5 litrów
jogurt naturalny 1 łyżka
sól płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: <b>Tofu</b> domowe klasyczne

Kroki postępowania

1
Mleko sojowe podgrzać do temperatury ok.40*C - najlepiej sprawdzić to zanurzając palec w ciepłym mleku - powinno być lekko cieplejsze od temperatury ciała.
Do mleka dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia - odlać kilka łyżek i połączyć z jogurtem.
Wlać ponownie do całości mleka i dokładnie wymieszać, aby rozprowadzić jogurt po całym mleku.
Nakryć garnek i pozostawić na 12-24 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mleko powinno się zsiąść i stworzyć konsystencję delikatnej galaretki, która da się pokroić nożem.
Na wierzchu zbierze się serwatka, której część można zebrać do zakwaszenia kolejnej porcji mleka sojowego (zamiast jogurtu) - wstawić serwatkę koniecznie do lodówki!

Mleko roztrzepać i postawić na małym ogniu, nakryć i ogrzewać wolno, aż mleko się zetnie i wyraźnie oddzieli od niego serwatka.

Zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut.
Krok 1 - <b>Tofu</b> domowe klasyczne foto
2
Pojemniczki plastikowe po owocach (dziurkowane) włożyć do mokrej pończochy - związać luźno końce.
Pojemniczki wstawić do druszlaka ustawionego nad czystym garnkiem.
Do pojemniczków wlewać porcjami zwarzone mleko i czekać, aż odcieknie nadmiar serwatki - dolewać, aż pojemniczki będą pełne.
Na wierchu ułożyć małą deseczkę lub wieczko od pojemniczka i obciążyć np. słoikiem z dżemem lub z wodą.
Odstawić do chwili, aż cała serwatka odcieknie i w pojemniczkach pozostanie dość zwarte tofu.
Krok 2 - <b>Tofu</b> domowe klasyczne foto
3
Gotowe tofu przełożyć do pojemniczka i wlożyć na 2-3 dni do lodówki aby "dojrzał".

Gotowego tofu używać zamiennie do twarogu - do potraw slodkich i pikantnych.
Tofu przygotowane w ten sposób jest kwaskowate, jak twaróg, a nie "jałowe", jak kupne.

Serwatkę przelać do wyparzonych słoików lub butelek po wodzie mineralnej i przechowywać w lodówce - używać do napojów, zup, deserów.
Krok 3 - <b>Tofu</b> domowe klasyczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 14.08.2012 23:42
ekstra!
Habibi 01.08.2012 09:57
Serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)
Habibi 30.07.2012 11:33
Polecam, bo jest wiele smaczniejsze od tego kupnego :)
Gosposia 30.07.2012 11:08
super przepis, u siebie w sklepach nie mogę dostać tofu więc przepis się przyda !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak