Przepis i sposób przygotowania na: <b>Tofu</b> domowe klasyczne
Kroki postępowania
Do mleka dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia - odlać kilka łyżek i połączyć z jogurtem.
Wlać ponownie do całości mleka i dokładnie wymieszać, aby rozprowadzić jogurt po całym mleku.
Nakryć garnek i pozostawić na 12-24 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mleko powinno się zsiąść i stworzyć konsystencję delikatnej galaretki, która da się pokroić nożem.
Na wierzchu zbierze się serwatka, której część można zebrać do zakwaszenia kolejnej porcji mleka sojowego (zamiast jogurtu) - wstawić serwatkę koniecznie do lodówki!
Mleko roztrzepać i postawić na małym ogniu, nakryć i ogrzewać wolno, aż mleko się zetnie i wyraźnie oddzieli od niego serwatka.
Zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut.
Pojemniczki wstawić do druszlaka ustawionego nad czystym garnkiem.
Do pojemniczków wlewać porcjami zwarzone mleko i czekać, aż odcieknie nadmiar serwatki - dolewać, aż pojemniczki będą pełne.
Na wierchu ułożyć małą deseczkę lub wieczko od pojemniczka i obciążyć np. słoikiem z dżemem lub z wodą.
Odstawić do chwili, aż cała serwatka odcieknie i w pojemniczkach pozostanie dość zwarte tofu.
Gotowego tofu używać zamiennie do twarogu - do potraw slodkich i pikantnych.
Tofu przygotowane w ten sposób jest kwaskowate, jak twaróg, a nie "jałowe", jak kupne.
Serwatkę przelać do wyparzonych słoików lub butelek po wodzie mineralnej i przechowywać w lodówce - używać do napojów, zup, deserów.