Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :)

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 g
masło 100 g

Masa serowa

ser biały 1000 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
cukier 7 łyżek
brzoskwinie w puszce 3-4 połówki

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 2 puszki
galaretka brzoskwiniowa 2 sz
woda 300 ml

Wierzch ciasta

galaretka wiśniowa 1/2 szt
woda 200 ml
śmietana 30% 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :)

Kroki postępowania

1
Herbatniki (u mnie czekoladowe) zmiksować w blenderze.
Krok 1 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
2
Masło roztopić i połączyć z rozdrobnionymi ciastkami.
Krok 2 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
3
Tak przygotowanym "spodem" wyłożyć dno tortownicy( śr. 26 cm.).
Krok 3 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
4
Owoce bardzo dokładnie odsączyć z soku.
Krok 4 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
5
3-4 połówki owoców pokroić w kostkę. W dużej misce ser wymieszać, najlepiej mikserem, z cukrem.
Krok 5 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
6
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Zahartować ją łyżką sera.
Krok 6 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
7
Zahartowaną żelatynę przelać do sera i dokładnie mikserem połączyć.
Krok 7 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
8
Dodać pokrojone owoce i łyżką całość wymieszać.
Krok 8 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
9
Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Włożyć do lodówki.
Krok 9 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
10
Pozostałe owoce zmiksować dokładnie na mus.
Krok 10 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
11
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia, po czym przelać do musu.
Krok 11 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
12
Masę brzoskwiniową przelać na masę serową, przy założeniu, że ta druga już stęgła.
Krok 12 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
13
Wiśniową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzoną przelać na stęgnietą masę brzoskwiniową.
Krok 13 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto
14
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i przyozdobić ciasto. Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
Krok 14 - Brzoskwiniowy sernik, czyli pyszne ciasto na zimno :) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak