Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowy dżem z dyni

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dżem z dyni z brzoskwiniową nutą, to mój ulubiony dżem do kanapek, croissantów i naleśników. Szczególnie lubię się nim zajadać jesienną porą, kiedy to smak dyni współgra z aurą za oknem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na dżem z dyni!

Składniki:

dynia 2,5 kg
cukier 0,5 kg
galaretka brzoskwiniowa 2
Kwas cytrynowy Prymat 2,5 łyżki
olejek cytrynowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowy dżem z dyni

Brzoskwiniowy dżem z dyni, to połączenie słodkiego smaku brzoskwini i lekko pikantnego smaku dyni. Te dwa smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc słodki twist! Ten dżem pokochają za równo dorośli jak i dzieci! Dodaj go do placków, naleśników, kanapek i crossaintów i ciesz się smakiem słodkiej jesieni!

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie odważamy potrzebną ilość.
Krok 1 - Brzoskwiniowy dżem z dyni foto
2
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Krok 2 - Brzoskwiniowy dżem z dyni foto
3
Startą dynię gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż się rozgotuje.
Krok 3 - Brzoskwiniowy dżem z dyni foto
4
Gdy to nastąpi to do dyni dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około 30 minut do połączenia składników. Gdy dżem będzie gotowy to jeszcze gorący przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 10-15 minut. Zamiast galaretki brzoskwiniowej można użyć również galaretki morelowej.
Krok 4 - Brzoskwiniowy dżem z dyni foto
5
Smacznego ;)
Krok 5 - Brzoskwiniowy dżem z dyni foto

Lubisz dodawać domowy dżem do różnych potraw? Nic dziwnego! Nie ma jak domowe przetwory! Jeśli chcesz poznać przepisy na najlepsze przetwory z sezonowych owoców sprawdź te przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 18.02.2013 20:47
mniam
Juleczka20 13.02.2013 18:36
musi być przewspaniały:)
Anna169Hosz 22.01.2013 19:42
Robię podobny, jest bardzo smaczny.
owca441 02.12.2012 19:51
ciekawy
gosia56 04.11.2012 18:17
super .
Sroczka 26.10.2012 22:49
Kusi mnie taki dżemik.
teresa18 26.10.2012 20:46
końcowy efekt zachwycający
sylwia / sytofala 26.10.2012 18:08
kolor bardzo optymistyczny :)
ziutula
ziutula 26.10.2012 16:01
robię z galaretkami ale bez olejków
Ola1984 26.10.2012 14:17
Ciekawe połączenie, myślę, że smaczne :)
Mysiunia 26.10.2012 13:26
przepieknie wygląda w tych słoiczkach! nigdy nie próbowałam, ale zrobię w przyszłym roku :)
Beatris 26.10.2012 10:51
Piękny kolorek. I chociaż nie przepadam za dynią, na taki dżem bym się skusiła.
Konrad1 26.10.2012 10:40
Z całym szacunkiem,ale istotą przetworów domowych jest ich naturalność, brak konserwantów i barwników spożywczych. W tym przypadku nie zostało to zachowane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak