Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe

jajko 6 szt
cukier 1/2 szklanki
orzechy włoskie 100 g posiekanych
orzechy włoskie 100 g mielonych
mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 2 połówki

Krem

mleko 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 300 g
ajerkoniak 50 ml

Mus brzoskwiniowy

brzoskwinie w puszce 1 szt
sok brzoskwiniowy 1 szklanka
galaretka brzoskwiniowa 1 szt

Dodatkowo

herbatniki pełnoziarniste 300 g
galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Porada

Jeśli ktoś nie lubi ciast z dużą ilością kremu, może przygotować krem z 3 szklanek mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

1. Ciasto orzechowe: 2 połówki brzoskwiń kroimy w drobniutką kosteczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, zmielone orzechy oraz bułkę tartą i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i pokrojone brzoskwinie i całość delikatnie łączymy. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.

2. Krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń oraz obie mąki, wlewamy na wrzące mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy po każdej. Na koniec dodajemy ajerkoniak i całość miksujemy.

3. Mus brzoskwiniowy: Pozostałe brzoskwinie miksujemy blenderem na mus (powinno wyjść ok. 1,5 szklanki musu). 1 szklankę soku brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy 1 galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.

4. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.

5. Przełożenie ciasta: Na ciasto orzechowe wykładamy połowę kremu. Na kremie rozkładamy jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatniki wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy druga warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia musu. Na herbatniki wykładamy drugą połowę kremu a na kem wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 18:55
Ciasto raj.
Klausia 04.01.2015 08:07
dobre ciach :)
dagita 03.12.2014 12:44
Dziękuję wszystkim :) Teściowej tak zasmakowało że mam jej upiec na święta :)
Skotka 01.12.2014 19:37
Fantastyczne ciasto:)
turkus3 29.11.2014 21:18
wygląda bardzo apetycznie !!!
Kuchenka 29.11.2014 10:45
fajne ciacho
w mojej kuchni 29.11.2014 01:27
smaczne ciasto chętnie zjem..
gusia1000 29.11.2014 00:34
Ciasto na medal.
Hrabina w kuchni 28.11.2014 23:15
Prezentuje się wspaniale.
migotka28 28.11.2014 21:55
ale piękne ciacho
dagita 28.11.2014 21:34
Dziękuję wszystkim i zachęcam do wypróbowania :)
Iwusia 28.11.2014 21:28
bardzo apetyczne ciacho
Katarzyna59 28.11.2014 20:29
fantastyczne ciacho
IlonaAlbertos 28.11.2014 20:16
Świetne ciasto.
agogo2 28.11.2014 19:41
rewelacja ciasto
usmiech 28.11.2014 19:41
ciekawy przepis
agnieszka214 28.11.2014 19:37
wspaniale wyglada
Grazyna0211 28.11.2014 19:33
świetne ciasto
V_kuchareczka 28.11.2014 19:21
prawdziwy raj
Christopher 28.11.2014 19:17
Pyszne ciasto.
dagita 28.11.2014 19:06
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
malaczarna23 28.11.2014 18:45
Rewelacyjnie wyglada to ciasto
IKrakowianka 28.11.2014 17:56
wygląda wspaniale!
Mniam 28.11.2014 17:52
Ciasto wygląda pięknie, zjadłabym z przyjemnością.
Ania321 28.11.2014 17:43
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak