Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowiec z masą makową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka krupczatka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wafelki kakaowe 10 dkg
sól 1 szczypta

Masa makowa

serek mascarpone 250 gram
cukier puder 3 łyżki
śmietana 30% 250 gram
masa makowa 350 gram

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 800 gram
wafle tortowe 1 opakowanie
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
marmolada 1/3 słoiczka
masa kajmakowa 1/3 puszki

Porada

Jeśli zależy nam na czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenos

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowiec z masą makową

Kroki postępowania

1
Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku), chyba że posiadamy okrągłe. Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu.
Krok 1 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto
2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 2 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto
3
Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto
4
Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.
Krok 4 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto
5
Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch.
Krok 5 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto
6
Całość smarujemy pozostałą masą makową i odstawiamy ponownie do schłodzenia.
Krok 6 - Brzoskwiniowiec z masą makową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 04.01.2015 22:28
fajny przepis ;)
Kolorowa 04.01.2015 18:47
podoba mi się !
2milutka 03.01.2015 20:59
pyszne ciacho:)
Edith85 03.01.2015 20:29
ależ smakowicie wygląda :)
AgaS10 03.01.2015 20:23
wygląda super:)
Bernadeta1 03.01.2015 20:13
pięknie i smacznie wygląda to ciasto
Kluska_87 03.01.2015 20:11
bombowo wygląda
Katarzyna59 03.01.2015 20:08
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak