Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowiec

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką o wdzięcznej nazwie brzoskwiniowiec. To biszkopt z masą śmietanową oraz z brzoskwiniami zalanymi galaretką.

Składniki:

Biszkopt, masa śmietanowa, brzoskwinie i galaretka:

mąka pszenna luksusowa 1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietan fix 2 opakowania
galaretka cytrynowa 2 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
galaretki brzoskwiniowe 2 opakowania
duża puszka brzoskwiń 1 puszka
jaja 4 sztuki
śmietana 36% 500 mililitrów

Porada

Pamiętaj, aby kremówka była dobrze schłodzona.

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowiec

To świetny przepis na ciasto z galaretką i brzoskwiniami, przekładane masą śmietanową. Biszkopt jest wilgotny, bo nasączany sokiem z brzoskwiń i przekładany masą z kremówki. Smaku dodają także brzoskwinie i galaretka. Ciasto jest efektowne, proste w przygotowaniu i idealne na letni popołudnia przy kawce. Ciasto wymaga kilkugodzinnego chłodzenia przed podaniem.

Biszkopt:

1. Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywno dosypując cukry. Gdy powstanie pulchna masa, ciągle ubijając, ale na nieco niższych obrotach, dodawać po 1 żółtku.

2. Wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na niedużych obrotach.

3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wielkości ok 25 x 40cm lub formę o średnicy 30 cm.

4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach, przestudzić.

5. Po przestudzeniu, biszkopt przełożyć górą na dół, czyli przewrócić i nasączyć syropem z brzoskwiń - ok. 2/3 ilości z puszki.

Masa śmietanowa:

1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestudzenia.

2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, pozostawić do przestudzenia - ja wymieszałam z galaretką i odstawiłam.

3. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietana musi być mocno schłodzona, bezpośrednio wyjęta z lodówki, bo ciepła się nie ubije. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Dodać przestudzoną galaretkę, zmiksować.

4. Masę wylać na ciasto i włożyć do lodówki.

Galaretka brzoskwiniowa:

1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Galaretki rozpuścić w3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia.

2. Brzoskwinie ułożyć na zastygniętej masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 08.08.2013 08:56
takie ciasto robię jest pyszne
magdziorka6 01.06.2013 11:36
słodka pychotka
Olga_SK 31.05.2013 21:15
podoba mi się ten przepis :)
halina17 31.05.2013 20:45
Smaczne ciasto.
Adamorek 31.05.2013 20:09
rewelacyjna brzoskwinka
2milutka 31.05.2013 20:08
bardzo ładnie wygląda
iwi 31.05.2013 20:01
Bardzo smaczne ciacho.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak