Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa kostka Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt ( M )
mąka pszenna 5 łyżka typ 500
budyń owocowy 1 op 35 g brzoskwiniowy
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta żółtego w proszku

Masa

budyń waniliowy 1 op ( 64 g )
budyń owocowy 1 op ( 64 g ) brzoskwiniowy
mleko 1,2 l
masło 250 g
cukier 1/2 szk
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Śmietana

śmietana kremówka 500 ml
cukier 4 łyżka
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta żółty w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa kostka Zewy

Kroki postępowania

1

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli.
Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita.
Krok 1 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
2
Dodawać po jednym żółtku
Krok 2 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
3
a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Delikatnie wymieszać i
Krok 3 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
4
wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
5
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).

Krok 5 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
6
MASA :
Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować.
W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek.
Garnek zakryć i wystudzić.
Krok 6 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
7
Miękkie masło utrzeć
Krok 7 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
8
i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
Krok 8 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
9
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku.
Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.

Krok 9 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
10
ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym.
Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę.
Ubitą wstawić do lodówki.

Krok 10 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
11
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń.
Krok 11 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
12
Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem.
Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Krok 12 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
13
Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem.
Krok 13 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto
14
Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 14 - Brzoskwiniowa kostka Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 08.02.2015 17:11
Dziękuję :)
Katarzyna59 08.02.2015 09:58
fantastyczne ciasto
Michał2 07.02.2015 21:16
smaczne ciasto
barbara11561 07.02.2015 20:04
ale smacznie wygląda:)
Hrabina w kuchni 07.02.2015 19:19
Wygląda wspaniale!
halina17 07.02.2015 19:19
Smacznie wygląda.
Skotka 07.02.2015 19:10
Poproszę kosteczkę:)
dollce 07.02.2015 19:02
Pyszna propozycja
wyattearp 07.02.2015 18:23
pięknie wygląda
Wiktoria29 07.02.2015 17:06
bardzo apetyczne ciacho
kasienka23 07.02.2015 17:05
ciasto wygląda rewelacyjnie!
Jadwiga/Jaga85 07.02.2015 16:24
Pyszne ciasto!
Mniam 07.02.2015 16:22
Świetne ciasto, bardzo brzoskwiniowe, nawet biszkopt :)
mysza75 07.02.2015 15:24
jakie pyszne ciacho do kawy
Joannasz3190 07.02.2015 15:15
Pyszności :)
agnieszka214 07.02.2015 15:09
takiego ciasta jeszcze nie próbowałam musi byc smaczne
Kolorowa 07.02.2015 15:09
Porządne kawałki ciasta :) !
CarloB 07.02.2015 14:50
wow bajka
erym 07.02.2015 14:47
zjadlabym chetnie taka kosteczke :)
msmariusz 07.02.2015 14:42
ładnie, aż ślinka cieknie
mirosława4 07.02.2015 14:21
prezentuje się apetycznie
Renata9 07.02.2015 14:14
Pyszne to Twoje ciacho i rewelacyjne zdjęcie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak