Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa kostka Zewy
Kroki postępowania
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli.
Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita.
Delikatnie wymieszać i
Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).
Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować.
W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek.
Garnek zakryć i wystudzić.
Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym.
Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę.
Ubitą wstawić do lodówki.
Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń.
Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.