Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Była dostawa wiejskich brzoskwiń od naszej kochanej rodzinki, zatem trzeba było je jakoś "zagospodarować". I tak powstała pyszna brzoskwiniowa konfitura.

Składniki:

brzoskwinie 2 kilogramów
cukier 800 gramów
limonki 2 sztuki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Brzoskwinie umyłem, blanszowałem, obrałem ze skórki, wypestkowałem. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę. Owoce włożyłem do garnka, zasypałem cukrem, podlałem wodą.
Gotowałem na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękły. Odstawiłem na noc.

Limonkę sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w plastry. Dodałem do zimnych brzoskwiń. Wymieszałem, postawiłem garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodałem starty cynamon. Gotowałem jeszcze 10 minut.
Gorącą konfiturę przełożyłem do wyparzonych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak