Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa chmurka z bitą śmietaną
Jaja ubijamy z pudrem do białośći, na puszystą masę,
Dodajemy olej i skórkę ja użyłam krojonej kandyzowanej.
Maki mieszamy ze sobą i dodajemy proszek, całość deliktanie mieszamy z masa jajeczną, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 18 min w temp. 180st, zależy czas pieczenia od piekarnika, należy po tych 18 min, wbić wykałaczkę w biszkopt jeśli jest sucha to ciasto jest upieczone.
Gorące wyjmujemy z formy, kładąc je do góry wierzchem.Gdy ostygnie przekroić na pół.
MASA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru(brzoskwinie i sok są słodkie)
100 ml soku z brzoskwiń uzyjemy do zalania żelatyny, zostawiamy by napęczniała, a nastepnie lekko podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.
Połowę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę.
Żelatynę dodajemy do śmietany, mieszamy, następnie dodajemy owoce i lekko mieszamy. Wykładamy masę na rozkrojonego biszkopta, przykładamy drugą połówką.
Galaretkę zalewamy 400ml wrzatku i mieszamy aż się rozpusci, następnie dolewamy pozostały sok z owoców, mieszamy.
Na wierzch ciasta układamy pokrojone cienko brzoskwinie, zalewamy już bardzo tężejącą galaretką, tak by nie spływała, ciasto schładzamy.