Brzoskwiniowa chmurka z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jaja

    6 szt
  • cukier puder

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • olej

    6 łyżek

MASA + GALARETKA

  • śmietana kremówka

    800 ml 36% gęsta
  • brzoskwinie w puszce

    800 g duża puszka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT ;
Jaja ubijamy z pudrem do białośći, na puszystą masę,
Dodajemy olej i skórkę ja użyłam krojonej kandyzowanej.
Maki mieszamy ze sobą i dodajemy proszek, całość deliktanie mieszamy z masa jajeczną, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 18 min w temp. 180st, zależy czas pieczenia od piekarnika, należy po tych 18 min, wbić wykałaczkę w biszkopt jeśli jest sucha to ciasto jest upieczone.
Gorące wyjmujemy z formy, kładąc je do góry wierzchem.Gdy ostygnie przekroić na pół.

MASA ;

Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru(brzoskwinie i sok są słodkie)
100 ml soku z brzoskwiń uzyjemy do zalania żelatyny, zostawiamy by napęczniała, a nastepnie lekko podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.

Połowę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę.
Żelatynę dodajemy do śmietany, mieszamy, następnie dodajemy owoce i lekko mieszamy. Wykładamy masę na rozkrojonego biszkopta, przykładamy drugą połówką.

Galaretkę zalewamy 400ml wrzatku i mieszamy aż się rozpusci, następnie dolewamy pozostały sok z owoców, mieszamy.

Na wierzch ciasta układamy pokrojone cienko brzoskwinie, zalewamy już bardzo tężejącą galaretką, tak by nie spływała, ciasto schładzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 23.12.2016 20:36
smaczne ciasto
Wiktoria29 22.12.2016 16:12
pychotka....
halina17 19.12.2016 18:37
Apetycznie wygląda ciasto.
agnieszka214 19.12.2016 17:09
Lubię dobre ciacho
Janina 19.12.2016 15:54
Fajne ciacho;))
Edith85 19.12.2016 13:53
Uwielbiam :)
RenataZ-et 19.12.2016 10:07
bardzo apetyczne ciasto
Aleksandra/Olcia 19.12.2016 10:05
wygląda pysznie
w mojej kuchni 19.12.2016 10:03
pyszności deserowe
adelajda 19.12.2016 10:02
Lubię takie delikatne ciacha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat