brzoskwinie pod pierzynką

brzoskwinie pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1/2 szkl.
  • wiórki kokosowe

    1/2 paczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • melisa lub mięta listki

  • dżem jagodowy

    8 łyżeczek
  • białko

    2 szt.
  • brzoskwinie w puszce

    4 połówki
  • gruszki w zalewie

    4 połówki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

brzoskwinie i gruszki wyłożyć na sitko i dokładnie osączyć z zalewy,schłodzone białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić mikserem na półsztywno po czym dosypywać małymi porcjami cukier i sok z cytryny i ubijać aż cukier się rozpuścigotową pianę ostrożnie wymieszać aby nie uszkodzić struktury z wiórkami kokosowymi,naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć w nim gruszki i brzoskwinie zagłębieniami do góry w zagłębienia włożyć dżem lub jagody mogą być mrożone i lekko oprószyć cynamonem,na wierzch za pomocą dwóch łyżek delikatnie nakładać porcje ubitej kokosowej piany i wstawić do piekarnika na 200st.ok.15min.aż beza będzie miała złoty kolor,gotowy deser wyłożyć na talerze i przybrać listkami mięty lub melisy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 25.02.2013 09:50
fajny przepis
Motorek 24.12.2012 14:37
fajne
caralajna 17.07.2012 09:19
pyszny deser
RenataZ-et 06.06.2012 18:18
kusisz już samą nazwą :)
Monika193 01.10.2011 19:40
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat