Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskiwiniowiec z bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
masło 20 dkg
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
beza
białko 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskiwiniowiec z bezą

Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na wierzch ciasta dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 40 - 45 minut.Dowolnie udekorować.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak