Brzoskiwiniowiec z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki

    3 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    20 dkg
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • beza

  • białko

    5 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na wierzch ciasta dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 40 - 45 minut.Dowolnie udekorować.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat