Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu przekąska, która niesie ze sobą cudowną grę smaków i aromatów. Możemy serwować ją jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do zupy.

Składniki:

Składniki:

grzanki 150 gramów
pomidorki 1 szklanka
rolada kozia 100 gramów
oregano świeże 1 pęczek

Pesto:

bazylia świeża 1 pęczek
oregano świeże 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
orzeszki piniowe 30 gramów
parmezan 30 gramów
oliwa 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,2 łyżeczki

Porada

* Jeśli samodzielnie przygotowujemy grzanki to najpierw skropmy kawałki pieczywa oliwą i podpieczmy je w piekarniku, aby nabrały chrupkości, a następnie postępujmy jak w przepisie.

Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta z pesto, kozim serem i pomidorkami

KROK 1. Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Liście bazylii i oregano przekładamy do rozdrabniacza, dodając uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Grzanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*, smarujemy je pesto i układamy na nich plasterki rolady z koziego sera oraz mini pomidorki koktajlowe. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do momentu roztopienia sera). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je świeżymi liśćmi oregano i gotowe! Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak