Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta z mozzarellą i sosem pomidorowym
Kroki postępowania
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Bułki rozcinamy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy oliwą. Na połówki bułek rozsmarowujemy sos pomidorowy, następnie układamy połówki pomidorków truskawkowych i suszone pomidory pokrojone w paseczki.

Bruschetty wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – ser powinien się rozpuścić.
Przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżymi listkami bazylii.
