Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • łyżek sosu zielonego majonezowego

    kilka
  • ok. 1/2 l wody + 3 łyżki octu 10%

    do gotowania:
  • sól, pieprz mielony biały

    do smaku:
  • łyżki oliwy

    2
  • chleb żytni

    4 kromki, na zakwasie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/21969/sos-majonezowy-zielony.html . Chleb posmarować olejem, opiec w tosterze albo na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą wodę zakwasić octem, bardzo delikatnie wbijać jajka tak aby nie uszkodzić żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniać ścinające się białko tak aby całe żółtka były nim otulone. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Na każdej grzance położyć jajo w koszulce, oprószyć solą, pieprzem i polać zielonym sosem. Polecam, pyszna przekąska albo śniadanie :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 11.08.2012 11:11
Rewelacyjne.
Agnik 15.10.2011 20:29
mniam
IZABELA29 12.10.2010 09:55
pysznie wygląda i ten zielony sosik ...
wedith1 01.09.2010 12:20
Apetyczne wygląda!
Zofia12 19.08.2010 12:21
czaderskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat