Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na brukselkę zapiekaną

  • brukselka

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • orzechy włoskie

    30 g
  • suszone pomidory

    3-4 szt
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos śmietanowo serowy

  • śmietana kwaśna

    100 g
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • jaja

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Przygotowanie brukselki zapiekanej:
Brukselki myjemy, większe kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselkę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 15-20 minut pod przykryciem.

Przygotowanie sosu śmietanowo serowego:
W misce mieszamy śmietanę z musztardą, pokruszonym serem pleśniowym i 2 jajkami. Dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos wylewamy na podpieczone brukselki. Odkryte naczynie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Podajemy ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Futka 03.02.2015 14:54
Boskie i niezwykle smaczne połączenie :)
Pani Domu 03.02.2015 11:26
świetna brukselka i smaczna
kasienka23 03.02.2015 10:29
ciekawe danie, nie przepadam za brukselką ale w takiej postaci chętnie się skuszę!
ilka01 03.02.2015 09:59
super danie :)
Ola1984 03.02.2015 09:14
Oj, zdecydowanie moje smaki :) Fantastyczne danie.
dollce 03.02.2015 07:42
Super propozycja :)
Mniam 02.02.2015 21:26
To musi być pyszne! Bardzo lubię brukselkę i na pewno w takiej wersji smakowałaby mi.
Hrabina w kuchni 02.02.2015 21:08
Pysznie wygląda.
wyattearp 02.02.2015 21:07
fajny smak
IKrakowianka 02.02.2015 20:44
świetna brukselka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat