Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni. Danie jak z kociołka:) Pyszne i proste w przygotowaniu domowe jedzenie. Brukselka, ziemniaki i kiełbasa najpierw obgotowane i smażone oddzielnie, a potem na patelni połączone w jedno danie. W ten sposób każde z nich zachowuje swój smak i chrupkość. Całość łączy sos z dodatkiem wyrazistej musztardy rosyjskiej Prymat.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • brukselka

    30 dag
  • cienka kiełbasa

    30 dag
  • ziemniaki

    50 dag
  • cebula duża

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Kminek cały Prymat

    0,5 łyżeczki
  • bulion

    0,5 szklanki

Sos:

  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie brukselki:

Brukselkę opłukać, osuszyć i usunąć brzydkie, zewnętrzne liście, a końcówki ponacinać na krzyż - wtedy równomiernie się ugotuje. Większe brukselki przeciąć na pół. Wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5-7 minut. Przelać na sito, aby obciekła.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie umyć (wyszorować) i ugotować wraz ze skórką w osolonym wrzątku z dodatkiem kminku. Gotować około 10 minut, powinny być lekko twarde. Po ugotowaniu przestudzić i pociąć w grubszą kostkę - najpierw ziemniaka na pół, potem połówki znowu na pół i na koniec sześć części. Idealnie jest kiedy są ziemniaki małe, wtedy wystarczy je przekroić tylko na pół.

Przygotowanie pozostałych składników:

Kiełbasę pociąć w plasterki. Przesmażyć na patelni aż będzie lekko podpieczona. Na koniec dołożyć posiekany czosnek. W razie potrzeby można dodać łyżkę oleju.

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Na drugiej, już dużej i głębszej patelni. która pomieści całe danie rozgrzać 2-3 łyżki oleju i najpierw przesmażyć cebulę. Wyjąć na talerz, a na patelnię przełożyć brukselkę i delikatnie zrumienić. Ponownie dodać cebulę, tę podsmażoną wcześniej, dodać też kiełbasę i ziemniaki.

Całość przesmażyć razem ok. 3 minut po czym podlać bulionem (jeśli nie mamy to wodą), przykryć i poddusić ok. 5-7 minut, aby wszystkie składniki "doszły".

Przygotowanie sosu:

W tym czasie przygotować sos. Zmieszać śmietanę z musztardą, sokiem z cytryny, papryką ostrą, solą i pieprzem. Wlać do warzyw, wymieszać i już nie gotować tylko całość mocno podgrzać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

Rozłożyć na talerze i posypać pociętym szczypiorem. Podawać gorące od razu po przygotowaniu. Smacznego!

lucynako
W gronie rodzinnym danie można jeść prosto z patelni, wtedy smakuje najlepiej :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat