Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni. Danie jak z kociołka:) Pyszne i proste w przygotowaniu domowe jedzenie. Brukselka, ziemniaki i kiełbasa najpierw obgotowane i smażone oddzielnie, a potem na patelni połączone w jedno danie. W ten sposób każde z nich zachowuje swój smak i chrupkość. Całość łączy sos z dodatkiem wyrazistej musztardy rosyjskiej Prymat.

Składniki:

Warzywa:

brukselka 30 dag
cienka kiełbasa 30 dag
ziemniaki 50 dag
cebula duża 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kminek cały Prymat 0,5 łyżeczki
bulion 0,5 szklanki

Sos:

kwaśna śmietana 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
szczypiorek posiekany 2 łyżki

Porada

W gronie rodzinnym danie można jeść prosto z patelni, wtedy smakuje najlepiej :)

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z ziemniakami i kiełbasą z patelni

Przygotowanie brukselki:

Brukselkę opłukać, osuszyć i usunąć brzydkie, zewnętrzne liście, a końcówki ponacinać na krzyż - wtedy równomiernie się ugotuje. Większe brukselki przeciąć na pół. Wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5-7 minut. Przelać na sito, aby obciekła.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie umyć (wyszorować) i ugotować wraz ze skórką w osolonym wrzątku z dodatkiem kminku. Gotować około 10 minut, powinny być lekko twarde. Po ugotowaniu przestudzić i pociąć w grubszą kostkę - najpierw ziemniaka na pół, potem połówki znowu na pół i na koniec sześć części. Idealnie jest kiedy są ziemniaki małe, wtedy wystarczy je przekroić tylko na pół.

Przygotowanie pozostałych składników:

Kiełbasę pociąć w plasterki. Przesmażyć na patelni aż będzie lekko podpieczona. Na koniec dołożyć posiekany czosnek. W razie potrzeby można dodać łyżkę oleju.

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Na drugiej, już dużej i głębszej patelni. która pomieści całe danie rozgrzać 2-3 łyżki oleju i najpierw przesmażyć cebulę. Wyjąć na talerz, a na patelnię przełożyć brukselkę i delikatnie zrumienić. Ponownie dodać cebulę, tę podsmażoną wcześniej, dodać też kiełbasę i ziemniaki.

Całość przesmażyć razem ok. 3 minut po czym podlać bulionem (jeśli nie mamy to wodą), przykryć i poddusić ok. 5-7 minut, aby wszystkie składniki "doszły".

Przygotowanie sosu:

W tym czasie przygotować sos. Zmieszać śmietanę z musztardą, sokiem z cytryny, papryką ostrą, solą i pieprzem. Wlać do warzyw, wymieszać i już nie gotować tylko całość mocno podgrzać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

Rozłożyć na talerze i posypać pociętym szczypiorem. Podawać gorące od razu po przygotowaniu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak