Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z sosem holenderskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 20 szt
wino białe wytrawne 150 ml
żółtko jajek 2 szt
sól
pieprz
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z sosem holenderskim

Brukselkę oczyścić, naciąć głomby na krzyż i ugotować w lekko osolonej wodzie.

Przygotować sos

Wino wymieszać z solą i pieprzem, dodać żółtko i rozmącić.
Masło roztopić osobno i lekko przestudzić.
Wino z żółtkami ubijać "na parze" aż masa zgęstnieje.
Na koniec powoli dodawać stopione masło.

Sosem polać ugotowane brukselki.
Dodatkowo obsypać świeżo zmielonym pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.10.2015 11:31
na pewno pysznie smakuje
Jagódka77 30.10.2014 13:52
bardzo lubię brukselkę, chętnie spróbowałabym jak ta smakuje
Renataj 16.10.2014 11:18
Fajny pomysł na brukselkę, którą uwielbiam.
olkaaa 16.10.2014 09:58
chyba się skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak