Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z marchewką i selerem na ciepło

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 250 g
marchewka 1 średnia
seler korzeniowy dowolny kawałek
masło do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku

Porada

Można posypać koperkiem tuż przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z marchewką i selerem na ciepło

Warzywa rozdrobnić wg własnego gustu - ją brukselkę szatkuję na plasterki, a marchewkę i seler grubo ucieram. Zazwyczaj robię takie ciepłe jarzynki podczas gotowania zupy, kiedy więcej warzyw na raz rozdrabniam malakserem.

Warzywa wrzucam na patelnię z masłem, lekko solę i mieszam - podlewam 2-3 łyżkami wody, nakrywam szczelną pokrywką i duszę niemal do miękkości. Dobrze, aby pozostały jędrne. Odparowuję wodę i doprawiam do smaku świeżym masłem, solą czosnkową, zmielonym kminkiem i chili.

Tak przygotowane warzywa smakują jako dodatek do obiadu (z jajkami sadzonymi) albo samodzielny lekki posiłek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.11.2015 08:56
Pyszny dodatek do obiadu.
mileneczka5 20.11.2015 08:22
bardzo smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak