Brukselka z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    80 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę obrać z wierzchnich liści, wypłukać.Zagotować 2 litry wody , dodać przyprawę Kucharek ,posolić jeszcze do smaku , dodać łyżeczkę cukru , sok z cytryny . Do gotującej wody włożyć brukselkę. Gotować ok 5 minut .Przecedzić na sicie , przelać brukselkę zimną wodą . Odstawić , żeby obciekła. Boczek pokroić w grubą kostkę . Rozgrzać w rondelku olej , dodać boczek , podsmażyć ok 5 minut. Dodać brukselkę , doprawić do smaku białym pieprzem , ewentualnie jeszcze solą.Dusić brukselkę ok 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krysia50 07.03.2017 11:58
lubię brukselkę
Dariusz8 23.02.2017 17:49
smaczna brukselka
Kardamonovy 15.02.2017 10:40
Brukselka wymiata pod każdą postacią :D. Pycha.
Ela15 17.10.2015 18:52
ciekawe połączenie
Motorek 11.01.2015 09:51
smaczna i zdrowa
madzialena19 15.06.2014 22:56
Proste a zarazem pyszne.
gibli 13.06.2014 14:13
bardzo smaczna)
olkaaa 25.04.2014 07:33
też taką robię
Jagódka77 15.04.2014 13:59
lubię brukselkę, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała
Dariusz8 09.04.2014 13:23
Pysznie wygląda brukselka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat