Brukselka w zalewie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • brukselka

    1,2 kg
  • czosnek

    4 ząbki

zalewa

  • woda

    3 szklanki
  • ocet winny

    0,75 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    8 ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brukselka w zalewie foto
Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki wkładamy/wlewamy do garnka, zagotowujemy, gotujemy ok.2 min i odstawiamy do przestygnięcia. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, wrzucamy do wrzątku, gotujemy 2-3 min, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Ponownie odsączamy.
Krok 2 - Brukselka w zalewie foto
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Brukselkę układamy w słoikach /nie zbyt ciasno/, przekładając czosnkiem.
Krok 3 - Brukselka w zalewie foto
Następnie słoiki napełniamy przygotowaną zalewą starając się by w każdym słoiku znalazło się trochę przypraw:ziele angielskie, pieprz, gorczyca. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Odstawiamy. Po 12 godzinach pasteryzujemy kolejne 15 min, odstawiamy do wystudzenia i wynosimy w chłodne miejsce.
Tak przygotowaną brukselkę możemy podawać do mięs lub dodawać do sałatek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.01.2016 13:46
nie miałam okazji jeść takiej brukselki, chętnei bym spróbowała
Habibi 05.01.2016 11:32
Ja bardzo lubię brukselki pasteryzowane w zakwasie z ogórków kiszonych (chociaż i z octem jadam), ale teraz robię już tylko po 2-3 słoiki dla siebie, bo nikt inny w rodzinie nie jada ;)
ben-ka 05.01.2016 08:45
Dla mnie, to coś nowego.
fotoviderek 04.01.2016 23:24
Ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat