Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka w zalewie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

brukselka 1,2 kg
czosnek 4 ząbki

zalewa

woda 3 szklanki
ocet winny 0,75 szklanki
sól 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 8 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Porada

Tak przygotowaną brukselkę możemy podawać do mięs lub dodawać do sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka w zalewie

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki wkładamy/wlewamy do garnka, zagotowujemy, gotujemy ok.2 min i odstawiamy do przestygnięcia. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, wrzucamy do wrzątku, gotujemy 2-3 min, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Ponownie odsączamy.
Krok 1 - Brukselka w zalewie foto
2
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Brukselkę układamy w słoikach /nie zbyt ciasno/, przekładając czosnkiem.
Krok 2 - Brukselka w zalewie foto
3
Następnie słoiki napełniamy przygotowaną zalewą starając się by w każdym słoiku znalazło się trochę przypraw:ziele angielskie, pieprz, gorczyca. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Odstawiamy. Po 12 godzinach pasteryzujemy kolejne 15 min, odstawiamy do wystudzenia i wynosimy w chłodne miejsce.
Krok 3 - Brukselka w zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.01.2016 13:46
nie miałam okazji jeść takiej brukselki, chętnei bym spróbowała
Habibi 05.01.2016 11:32
Ja bardzo lubię brukselki pasteryzowane w zakwasie z ogórków kiszonych (chociaż i z octem jadam), ale teraz robię już tylko po 2-3 słoiki dla siebie, bo nikt inny w rodzinie nie jada ;)
ben-ka 05.01.2016 08:45
Dla mnie, to coś nowego.
fotoviderek 04.01.2016 23:24
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak