Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.
Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.
Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana brukselka jest wyborna.