Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka duszona z parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 1/5 kg
migdały w płatkach 5 łyżek
masło 50 g
parmezan 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier brązowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka duszona z parmezanem

Brukselkę oczyścić, pokroić na połówki. Zalać małą ilością wody i dusić do miękkości. Migdały uprażyć na suchej patelni, odłożyć na bok.
Na patelni rozpuścić masło. Brukselkę odcedzić, wrzucić na patelnię i smażyć aż się podrumieni. Dodać czosnek, cukier i parmezan (zostawić trochę do posypania) Gdy parmezan się rozpuści dodać płatki migdałowe i posypać grubo mieloną solą.
Podawać gorące posypane odrobiną parmezanu.
Porcja na 2 osoby na kolację, lub więcej osób do obiadu jako jarzynka.

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 07.06.2012 10:54
Uwielbiam brukselkę.
Mariusz10 27.04.2012 22:47
smaczna
parysek10 23.03.2012 15:37
uwielbiam brukselkę
halina17 18.03.2012 21:00
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak