Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

puree z dyni 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
sól 1 płaska łyzeczka
cukier 3 czubate łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna 400 g

do obtoczenia ciasta

masło 50 g
cukier 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać mleko, całe jajko, olej, sól i cukier.
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, zasypać je 2 łyżeczkami cukru, odstawić na ok. 1 minutę, po tym czasie rozetrzeć łyżeczką do uzyskania płynu. Wlać do pozostałych składników, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto (będzie lekko lepiące, nie dosypywać mąki). Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch lekko oprószyć mąką. Z ciastem postąpić podobnie jak przy robieniu kopytek, podzielić na długie paski, uformować rulony, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło 46 kawałków). Z każdego kawałka ulepić kulkę.
Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać.
W powstałej mieszance niezbyt obficie obtaczać kulki, układać w formie keksowej o wymiarach (mierząc po dnie) 28x8,5 cm. Po wyłożeniu dna, układamy na wierzch drugą warstwę. Całość lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 15.01.2016 13:50
Apetycznie wygląda.
Kolorowa 13.01.2016 21:07
Super wzór i kolor ;)
ania2610 13.01.2016 18:44
wspaniałe - piękny kolor, dzięki dyni, no i sposób układania ciasta daje fajny efekt
Mniam 13.01.2016 11:23
Uwielbiam takie wypieki :)
Ada-Gaba 12.01.2016 22:29
apetyczny wypiek
IlonaAlbertos 12.01.2016 22:17
Apetycznie wygląda.
ada.la 12.01.2016 21:20
wygląda super
Wiktoria29 12.01.2016 21:11
fajne ciasto , super wygląda
Bernadeta1 12.01.2016 20:36
chętnie bym zjadła kawałeczek takiego ciasta
norweska20 12.01.2016 19:57
apetyczny wypiek
sliwka 12.01.2016 19:35
Przepyszne ciasto;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak