Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 300 g
masło 300 g
żurawina suszona 150 g
mąka 3/4 szklanki
cukier brązowy 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
woda 1/2 szklanki
sól szczypta

Porada

Ciasto, które umili nawet najbardziej ponury dzień- mocno czekoladowe, wilgotne z wyraźnie wyczuwalną żurawiną. Pyszne!

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z żurawiną

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Czekamy, aż całość zacznie się rozpuszczać i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Krok 1 - Brownie z żurawiną foto
2
Jajka roztrzepujemy rózgą. Wsypujemy mąkę, sól i roztrzepujemy na gładką masę.
Krok 2 - Brownie z żurawiną foto
3
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy czekoladę ciągle mieszając. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Krok 3 - Brownie z żurawiną foto
4
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 4 - Brownie z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.06.2017 19:12
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak