Brownie z żurawiną

Brownie z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    300 g
  • masło

    300 g
  • żurawina suszona

    150 g
  • mąka

    3/4 szklanki
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Brownie z żurawiną

Kroki postępowania

Krok 1 - Brownie z żurawiną foto
Wodę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Czekamy, aż całość zacznie się rozpuszczać i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Krok 2 - Brownie z żurawiną foto
Jajka roztrzepujemy rózgą. Wsypujemy mąkę, sól i roztrzepujemy na gładką masę.
Krok 3 - Brownie z żurawiną foto
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy czekoladę ciągle mieszając. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Krok 4 - Brownie z żurawiną foto
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Justi2401
Ciasto, które umili nawet najbardziej ponury dzień- mocno czekoladowe, wilgotne z wyraźnie wyczuwalną żurawiną. Pyszne!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Babeczka35 26.06.2017 19:12
Pyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat