BROWNIE Z RUMEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • czekolada mleczna

    50 gram
  • jaja

    5 szt.
  • masło

    250 gram
  • rum

    1 kieliszek
  • mąka

    1 szkl.
  • cukier muscavado

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na małą blachę kwadratową.
1.
W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
2.
Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 08.06.2015 22:40
ślicznie i smacznie
norweska20 07.06.2015 16:14
bardzo apetyczny wypiek
W poszukiwaniu inspiracji 06.06.2015 20:59
Idealne... Jeszcze nie piekłam brownie, ale czuję przemożną chęć zrobienia go z rumem lub likierem.
Krystyna32 06.06.2015 09:31
wygląda pysznie
ilka01 06.06.2015 09:05
pychota :)
RenataZ-et 05.06.2015 22:48
wygląda mega apetycznie!
Ada-Gaba 05.06.2015 22:02
bardzo apetyczne
Hrabina w kuchni 05.06.2015 21:11
Smaczny deser.
Ifa 05.06.2015 20:27
Zdjęcie jest mega!!! Piękne!!
Wiktoria29 05.06.2015 20:25
wygląda bardzo kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat