Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
czekolada gorzka
200 gramów -
masło
200 gramów -
jajko
6 sztuk -
mąka pszenna
100 gramów -
orzechy nerkowca
50 gramów -
cukier
300 gramów -
laska wanilii
0,5 sztuki
Krem mascarpone:
-
śmietana 30%
250 gramów -
serek mascarpone
250 gramów -
cukier puder
4 łyżki -
laska wanilii
0,2 sztuki
Posypka:
-
czekolada mleczna
90 gramów
Przepis i sposób przygotowania Brownie z kremem mascarpone
KROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze), a powstałą masę studzimy.
KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dodajemy ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca i mieszamy masę łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).
KROK 3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii. Wszystko ponownie miksujemy, a powstałą masę nakładamy na wierzch wystudzonego brownie. Masę posypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce do momentu odpowiedniego stężenia masy.
*Ciasto na blachę: 24x24 cm.
Komentarze (1)