Brownie z kremem mascarpone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione ciasto czekoladowe, czyli mocno wilgotne i gliniaste brownie. To jest wyjątkowe, bo w środku znalazły się orzechy nerkowca, a na wierzchu delikatny krem z serka mascarpone, posypany wiórkami z mlecznej czekolady.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • czekolada gorzka

    200 gramów
  • masło

    200 gramów
  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    100 gramów
  • orzechy nerkowca

    50 gramów
  • cukier

    300 gramów
  • laska wanilii

    0,5 sztuki

Krem mascarpone:

  • śmietana 30%

    250 gramów
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • laska wanilii

    0,2 sztuki

Posypka:

  • czekolada mleczna

    90 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze), a powstałą masę studzimy.

KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dodajemy ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca i mieszamy masę łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).

KROK 3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii. Wszystko ponownie miksujemy, a powstałą masę nakładamy na wierzch wystudzonego brownie. Masę posypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce do momentu odpowiedniego stężenia masy.

 

*Ciasto na blachę: 24x24 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
renataa25 10.05.2019 14:15
placek na jaką formę??
Doradca Smaku 23.05.2019 15:37
Blaszka o wymiarach 20x35 cm.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat