Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt brownie 20 cm

sok jabłkowy 1/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
masło lub margaryna 100 g
biała czekolada 100 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 szt
jogurt grecki 2 łyżki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Krem kinder

śmietana 30% 330 ml
baton kinder 100 g

Polewa

biała czekolada 100 g
śmietana 30% 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

Biszkopt:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt grecki. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.

Krem:
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamane batoniki Kinder. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed ubiciem śmietany odlewamy ¼ szklanki do polewy. Resztę ubijamy na sztywny krem. Jeżeli będzie nam się wydawał zbyt rzadki możemy dodać odrobinę żelatyny. U mnie nic się nie rozpływało i krem dobrze się rozprowadzał. Gotowym kremem przekładamy tort. Wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Polewą oblewamy bardzo dobrze schłodzony tort. Ponownie wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.09.2017 13:45
Dziękuję :-) Ciasto jest rewelacyjne :-)
bietka 04.09.2017 19:42
Wygląda pysznie :)
iziona 04.09.2017 13:43
Swietnie ,wygląda trzeba będzie kiedyś wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak