Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto typu brownie, które przełożyłam gotowanym sernikiem. Wzbogaciłam go słodką masą krówkową, a dodatek słonego masła orzechowego jeszcze bardziej podkręcił słodki smak.

Składniki:

BROWNIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI:

masło 82% 200 gramów
masło orzechowe 1 łyżka
czekolada gorzka 200 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 0.75 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 1 łyżka
orzeszki ziemne 50 gramów

SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM:

twaróg zmielony 500 gramów
cukier 1 łyżka
masa krówkowa 200 gramów
masło 82% 100 gramów
masło orzechowe 100 gramów
jajko 2 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie

POLEWA CZEKOLADOWA:

gorzka czekolada 50 gramów
śmietana kremowa 30% 0.33 szklanki
orzeszki ziemne 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku. Dodać połamane na kostki czekolady i mieszać, aż się rozpuszczą i połączą z masłem.

Odstawić do przestudzenia. Jajka i cukier utrzeć mikserem, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość.

Ucierając wlewać po trochę przestudzoną, ale jeszcze ciepłą czekoladę. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać, wsypując jednocześnie rozdrobnione orzeszki ziemne.

Masę czekoladową przelać do formy 21 x 21 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić na dwa równe blaty.

Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.

Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy blat czekoladowego ciasta i
przykryć drugim. Wylać pozostałą masę, wyrównać i przykryć całą powierzchnię folią spożywczą. Ciasto najlepiej składać w formie w której piekło się brownie. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę podgrzać i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i mieszając rozpuścić. Wystudzić i kiedy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta.

Orzeszki drobno posiekać i rozsypać na polewie. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy zastygnie można
pokroić.

Smacznego :)

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.12.2018 00:04
Musi być pyszneeee;)
bietka 30.11.2018 10:37
Bardzo smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak