Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z bananami i groszkiem czekoladowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
masło 120 gram
gorzka czekolada 150 gram
cukier 120 gram
mąka 70 gram
sól 1 szczypta
banan 1 sztuka
kropelki czekoladowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z bananami i groszkiem czekoladowym

Najpierw nastawiamy piekarnik na 160*C

Następnie w rondelku rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło razem z pokruszoną czekoladą, pilnujemy żeby się nie przypaliło.

W misce ubijamy mikserem na najwyższych obrotach jajka z cukrem i solą na puszystą masę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się bielsza. Dosypujemy mąkę i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Do masy jajecznej dolewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, posypujemy groszkami czekoladowymi lub pokruszoną czekoladą, układamy pokrojonego w 1 cm kawałki banana i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Pilnujemy żeby się nie przypalił. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już dobre.

Brownie jest dość cienkie więc szybko stygnie.

Na wierzch możemy ułożyć właściwie wszystkie owoce lub zrobić z samą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia-gotuje.pl 06.03.2013 09:39
Banany do brownie pasują idealnie, zniknęło dosłownie w oczach :)
czekoladka_m 06.03.2013 08:04
Uwielbiam brownie, a to na pewno jest baaaardzo pyszne;)
sanielcia 05.03.2013 19:57
może być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak