Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Blaszka 27,5 x17cm
-
czekolada deserowa
100 gramów -
czekolada mleczna
100 gramów -
masło 82%
150 gramów -
jajko
4 sztuki -
cukier trzcinowy
1 szlanka -
orzechy włoskie siekane
1 szklanka -
mąka
100 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Polewa:
-
czekolada mleczna
100 gramów -
masło 82%
50 gramów
Sposób przygotowania
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z obiema czekoladami*. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy składniki do powstania jednolitej masy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy orzechami.
Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
*czekolada deserowa powinna być ze skórkami pomarańczy
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się