Brownie pomarańczowe z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z wyczuwalnym smakiem pomarańczy oraz z chrupiącymi orzechami.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Blaszka 27,5 x17cm

  • czekolada deserowa

    100 gramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • masło 82%

    150 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    1 szlanka
  • orzechy włoskie siekane

    1 szklanka
  • mąka

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z obiema czekoladami*. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy składniki do powstania jednolitej masy.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy orzechami.

Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

 

*czekolada deserowa powinna być ze skórkami pomarańczy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 20.08.2015 22:13
Dziękuję wszystkim :) Ciacho raz dwa zniknęło a uzależnia jak nie wiem :P
MałaMi89 19.08.2015 15:05
Kawę już dziś piłam, ale chętnie zrobię drugą do takiego ciacha :))
Mniam 19.08.2015 11:29
Rewelacyjne ciasto!
mysza75 18.08.2015 22:24
jakie fajne ciacho do kawy
Wiktoria29 18.08.2015 21:10
świetne ciasto
Justi2401 18.08.2015 19:20
Jakie pyszne ciacho ;)
Saga123 18.08.2015 18:57
super danie :)
gosia1988 18.08.2015 17:59
musi być pyszne :) uwielbiam takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat