Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brownie jabłkowo-pistacjowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 80% 150 g
kakao 50 g
masło 150 g
cukier nuscavado 150 g
sól 1/4 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
jabłka 3 szt
pistacje 120 g
jajko 3 szt
jagody goji do smaku
mąka 1i1/4 kubek
wiśnie kandyzowane

Przepis i sposób przygotowania na: brownie jabłkowo-pistacjowe

W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą,cukrem i kakao.Mieszamy miotełką/trzepaczką. Zestawiamy z ognia.Dodajemy sól, proszek, jajka, przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy.
Jagody goji namaczam wcześniej, po odcedzeniu dodaję do masy czekoladowej.
Jabłka obieram, kroję w grubszą kostkę, jedną ćwiartkę kroję drobniutko i dodaję do masy czekoladowej.
Pistacje siekam na drobne kawałki, garstkę odkładam do dekoracji, resztę wrzucam do masy czekoladowej.Całość mieszam dokładnie.
Grubsze kostki jabłek wrzucam na patelnię, dodaję 1 łyżkę muscavado o kilka wiśni kandyzowanych.Podsmażam przez chwilę.
Masę czekoladową przekładam do wysmarowanej masłem tortownicy 22cm i piekę w 170C 50min.
Pod sam koniec pieczenia wykładam podsmażone jabłka.
Wystudzone ciasto dekoruję pistacjami oraz lukrem z cukru muscavado.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 03.12.2012 10:29
mniam
bursztynek 02.12.2012 22:48
mniam, wygląda apetycznie a do tego jeszcze pistacje... do spróbowania
eMMe 02.12.2012 22:14
super
Beata61 02.12.2012 22:01
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak