Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie cupcakes z kremem pralinowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BABECZKI

czekolada mleczna 50 g
czekolada gorzka 50 g
masło 100 g
jajko 2 szt
cukier drobny 100 g
mąka pszenna 100 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

MASA PRALINOWA DO KREMU

cukier puder 250 g
orzechy laskowe 100 g
migdały 150 g
wiórki kokosowe 2 łyzki

KREM PRALINOWY

mleko 500 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 125 g
skrobia kukurydziana 60 g
masło 130 g
śmietana 36% 60 g
Masa pralinowa: 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie cupcakes z kremem pralinowym


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA PRALINOWA DO KREMU:

Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki.

W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel.

Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy.

Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ).

Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ).

Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję.

Gotową przekładamy do słoiczka.

BABECZKI :

Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier.

Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

Pieczemy ok. 20 min / 180C.

Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz.

KREM PRALINOWY :

Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy.

Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko.

Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu.

Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 – 15 minut.

Dodajemy 100 g bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).

W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Krem pralinowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki.

Zdobimy pralinką i listkami mięty.

Posypujemy kakaem.

Przed podaniem chłodzimy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 01.05.2014 17:59
Ależ pychota.
Beatris 01.05.2014 12:28
Z przyjemnością zjadłabym jedną:)
Misiabe 01.05.2014 10:41
Fajny przepis :) Na pewno wypróbuje!
kasienka23 01.05.2014 08:27
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak