Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Broszeta z kaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pierś z kaczki 4 szt
pomarańcze 3
miód akacjowy 3 łyżki
ocet winny czerwony 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka (5 smaków)

Sos

ananas świeży 200 g
cukier puder 100 g
pomarańcze 2
ocet winny 1 łyżka
papryczka ostra
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Broszeta z kaczki

Kaczka :
Pokroiłem piersi kaczki na kawałki około 2,5 cm po oddzieleniu skórki , którą wytopiłem w piekarniku w temp. 160 stopni C na blaszce , aż skóra zrobiła się na przypominające chrupiące chipsy.
Wlałem do miseczki wyciśnięty sok z pomarańczy zmieszany z miodem , octem , sosem sojowym , przyprawą 5 smaków , solą i pieprzem .
Przelałem do garnuszka i gotowałem 4 minuty. Ostudziłem , zalałem kawałki kaczki i marynowałem w lodówce godzinę.

Sos :
Pokroiłem ananas i papryczkę na kawałki . Wycisnąłem sok z pomarańczy wlałem do garnka , dodałem cukier i zagotowałem , aż powstał syrop. Ostudziłem.
Nadziałem kawałki kaczki i chrupiącą skórkę na drewniane szpadki i ułożyłem
na blaszce , na której smażyły się skórki. W piekarniku nagrzanym do 210 stopni C piekłem ok. 20 minut , obracałem , smarując marynatą , aby skórka była chrupiąca.
Podałem z gorące z zimnym sosem ananasowym. Przybrałem liśćmi świeżej mięty.

PS : alternatywa dla polskiej kaczki nadziewanej jabłkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.12.2014 21:51
ciekawe to :)
dollce 16.12.2014 10:12
wygląda kusząco
Iwusia 14.12.2014 23:19
bardzo smaczne mięsko
norweska20 14.12.2014 22:05
ciekawa propozycja
Anna169Hosz 14.12.2014 21:21
Zapowiada się smacznie.
jola1508 14.12.2014 20:14
Muszą być pyszne:)
jasiek 14.12.2014 20:10
przepyszne
Adam/ZUB3R 14.12.2014 20:03
smaczne mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak