Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1
  • fasolka szaragowa

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    300 ml
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • parmezan starty

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto
Brokuły dzielimy na różyczki, z fasolki odcinamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Krok 2 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewamy warzywa. Całość posypujemy startym parmezanem.
Krok 3 - Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem foto
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st do zarumienienia sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tahitha 04.03.2014 16:54
super przepis !!!
adelajda 04.03.2014 12:42
lubię warzywa w beszamelu
2milutka 04.03.2014 12:23
smacznie i pożywnie:)
Aleksandraa 04.03.2014 12:17
fajny dodatek do obiadu
jowant 04.03.2014 12:04
pyszny przepis ale mi smaku narobiłaś :D
Romanowka 04.03.2014 12:02
lubię warzywa a takie w szczególności!
Sylwia26 04.03.2014 11:33
ślinka leci
agnieszka131919 04.03.2014 11:19
uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat