Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem - najlepszy przepis. Samodzielny obiad lub jako dodatek do mięsa czy ryby. 

Składniki:

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 kopiaste
mleko 2,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta

Lista składników:

brokuł 1 sztuka
kalafior 1 sztuka
ser cheddar 50 gramów
olej do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Całość przygotowuje się dość szybko i smakuje wyśmienicie. Takie propozycje obiadowe lubię najbardziej, gdy mam mało czasu.

Jeśli chcecie, aby całe danie było bardziej sycące podajcie do niego np. rybę na parze. 

Mleko można zagotować z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku (opcjonalnie) dla podkręcenia smaku.

Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.

Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko (gorące lub zimne).
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.

Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuła i kalafior dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku przez kilka minut, tak aby warzywa pozostały lekko twardawe.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wykładamy warzywa, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym cheddarem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200°C i zapiekamy przez około 15-20 minut, aż sos się lekko zapiecze.
Smacznego!

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz też wiele innych pysznych przepisów. Polecam: 

Brokuły pod beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie beszamelowym

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Beszamel do lasagne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.06.2014 18:31
pyszne danie
Kejti 10.06.2014 00:16
Lubię to :-)
mufinka79 09.06.2014 20:29
Bardzo dziękuję za komentarze :)
alaaa 09.06.2014 14:07
fajny dodatek do obiadu, lubię kalafior i brokuły więc coś dla mnie
wyattearp 09.06.2014 09:45
bardzo ładnie wygląda
Wiesława1 09.06.2014 08:22
pyszne warzywka
aisoglam 08.06.2014 23:34
Pyszna propozycja :)
Kuchenka 08.06.2014 22:35
rewelacja :)
Christopher 08.06.2014 22:29
Lubię warzywa pod beszamelem chociaż niestety tuczą.
barbara11561 08.06.2014 22:04
moje ulubione warzywa:)
bazylka 08.06.2014 22:03
Udany duet.
norweska20 08.06.2014 21:49
lubię i często robię
Katarzyna/kate1980 08.06.2014 21:43
świetny przepis
noninka77 08.06.2014 21:26
wygląda znakomicie :)
everay 08.06.2014 21:24
musi być pyszne
Milka100 08.06.2014 21:04
bardzo pyszne
Megg 08.06.2014 20:31
bardzo lubię takie zapiekanki, pycha
Ania321 08.06.2014 19:44
coś pysznego :)
mysza75 08.06.2014 19:41
Jakie fajne połaczenie sama bym zjadła pod beszamelem
Sroczka 08.06.2014 19:38
Ale pyszności, zjadłabym.
Beatris 08.06.2014 19:30
Bardzo apetycznie przygotowane warzywa.
halina17 08.06.2014 19:13
smaczne .......
wwwiolka 08.06.2014 19:11
Bardzo fajny przepis.
agnieszka214 08.06.2014 19:04
bardzo fajny skład
IwonaDD 08.06.2014 19:03
pychota!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak