Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 kopiaste
  • mleko

    2,5 szkl.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    szczypta

Lista składników

  • brokuł

    1 szt.
  • kalafior

    1 nieduża szt.
  • ser cheddar

    50 g
  • olej

    do posmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko można zagotować z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku (opcjonalnie) dla podkręcenia smaku.
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko (gorące lub zimne).
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuła i kalafior dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku przez kilka minut, tak aby warzywa pozostały lekko twardawe.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wykładamy warzywa, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym cheddarem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200°C i zapiekamy przez około 15-20 minut, aż sos się lekko zapiecze.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 13.06.2014 18:31
pyszne danie
Kejti 10.06.2014 00:16
Lubię to :-)
mufinka79 09.06.2014 20:29
Bardzo dziękuję za komentarze :)
alaaa 09.06.2014 14:07
fajny dodatek do obiadu, lubię kalafior i brokuły więc coś dla mnie
wyattearp 09.06.2014 09:45
bardzo ładnie wygląda
Wiesława1 09.06.2014 08:22
pyszne warzywka
aisoglam 08.06.2014 23:34
Pyszna propozycja :)
Kuchenka 08.06.2014 22:35
rewelacja :)
Christopher 08.06.2014 22:29
Lubię warzywa pod beszamelem chociaż niestety tuczą.
barbara11561 08.06.2014 22:04
moje ulubione warzywa:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat