Brokuł a la szpinak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 duży
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    - -
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • koperek suszony

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuł umyć, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić, przelać zimną wodą i rozgnieść. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować 5 min, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Sos połączyć z brokułem, dodać czosnek, bazylię i koperek. Starannie wymieszać i podgrzać. Podawać z jajkiem sadzonym i ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia71 30.05.2011 01:02
mniam
artur7 12.05.2011 09:14
pycha
marcia71 07.05.2011 03:15
bardzo fajny pomysł
agnieszka214 27.03.2011 09:29
smaczne
Bart 12.02.2011 21:52
nazwa potrafi zaciekawić...
szajba2 10.01.2011 15:05
ciekawe co jest gorsze brokuł a la szpinak czy szpinak a la brokuł?
Małgorzata106 04.12.2010 21:03
jak dla mnie super pyszne danie
Barbara55 22.08.2010 15:38
brokuł? - nie dziękuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat